KUALA LUMPUR: Presiden Dewan Negara Tan Sri S. Vigneswaran memberitahu beliau akan memulakan prosiding undang-undang terhadap Menteri Pengangkutan Anthony Loke kerana menuduhnya melanggar protokol keselamatan semasa menggunakan laluan VIP di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Vigneswaran berkata, beliau dilayan tidak adil apabila ‘perbicaraan oleh media’, sementara anggota keluarganya dihina di media sosial berikutan kejadian itu.

“Komen kasar dibuat di media sosial. Sebagai seorang ahli politik dan juga sebagai presiden Senat, saya boleh menerima semua itu dan terserah kepadanya.

“Tetapi jika anda menghina anak perempuan dan isteri saya yang tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan ini, sebagai seorang bapa, dia tidak mengambil kira perkara ini selepas video itu dimuat naik dalam media sosial.

“Saya akan saman Loke. Dia menggunakan Malaysian Airports Holding Berhad (MAHB) untuk mengeluarkan video itu. Ini adalah cubaan memalukan saya sebagai presiden Dewan Negara,” katanya pada sidang akhbar di Parlimen pada Isnin.

Dalam insiden 14 November pukul 10.40 malam, pegawai yang ditempatkan di lorong VIP menghentikan presiden MIC kerana tidak mematuhi kod pakaian yang betul dan melalui lorong VIP tanpa menjalani pemeriksaan keselamatan.

Ditanya apabila dia akan memulakan prosiding undang-undang, Vigneswaran berkata beliau akan menyaman Loke untuk fitnah ‘secepat mungkin’.

“Anda telah memalukan isteri dan anak perempuan saya.

“Kenapa Loke bertindak seolah-olah dia seorang hakim dan membuat keputusan sendiri sama ada saya bersalah atas sebarang kesalahan.

“Saya akan mempertahankan kesucian keluarga saya dan akan menyerahkan keputusan kepada mahkamah,” katanya.

Pada sidang akhbar yang berasingan di Parlimen, Loke berkata beliau akan membiarkan polis menyiasat insiden pelanggaran keselamatan di lapangan terbang itu.

“Biarkan polis menyiasat dan membuat keputusan,” katanya ketika ditemui pemberita.

Pada hari Ahad, Loke berkata laporan polis telah dibuat oleh pihak pengurusan lapangan terbang dan kementerian akan menunggu laporan penuh daripada siasatan.-The Star