MELAKA: Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata ‘Raja Bomoh Malaysia’ akan dipanggil untuk siasatan berhubung ritual perbomohannya baru-baru ini.

Bomoh tersebut dengan nama sebenar Ibrahim Mat Zin akan diminta memberi keterangan mengenai ritual terbarunya yang tular di laman sosial, kata beliau.

“Kita akan panggil dan tanya dia (Ibrahim) kenapa dia mengambil tindakan demikian,” katanya pada sidang akhbar di Kompleks Seri Negeri, Ayer Keroh di sini Selasa.

Terdahulu beliau menghadiri sidang akhbar sempena Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Kebangsaan 2017 yang turut dihadiri Ketua Menteri Datuk Seri Idris Haron dan Ketua Jabatan Kemajuan Islam Malaysia Tan Sri Othman Mustapha.

Rakaman video yang tular menunjukkan Ibrahim bersama pengikutnya membawa buluh kecil sebagai teropong, dua biji kelapa dan lima meriam buluh di tepi pantai.

Menurut bomoh itu ritual itu bertujuan memohon keselamatan rakyat Malaysia yang berada di Korea Utara, selain bertujuan melindungi negara ini.

Seorang mufti menyifatkan perbuatan bomoh berkenaan sebagai tahyul dan tidak diiktiraf oleh Islam.

Jamil Khir berkata masyarakat perlu faham bahawa semua perkara yang bercanggah dengan Islam adalah tidak dibenarkan dan garis panduan perubatan Islam itu perlu dijadikan sebagai panduan orang ramai.

“Ada orang kata saya percayakan bomoh, sebenarnya dalam masyarakat Melayu khususnya orang kampung mengunakan khidmat bomoh patah dan bomoh urut pun bomoh juga, jadi perkhidmatan patah dan urut tidak menjadi satu perkara yang salah namun ada media sosial yang mainkan isu ini,” katanya.

Sebelum ini sebuah video menjadi tular di media sosial menunjukkan Ibrahim bersama tiga pembantunya berada di pantai menggunakan dua kelapa, teropong, lima buluh, sejadah dan semangkuk air laut untuk ‘melindungi’ Malaysia daripada serangan nuklear Korea Utara.