KLANG: Seorang peniaga mualaf hilang punca pendapatan apabila gerai miliknya, antara 16 premis yang musnah terbakar di Jalan Melayu Klang, di sini, awal pagi tadi.

Dalam kebakaran jam 2.50 pagi itu, deretan gerai makanan milik Majlis Perbandaran Klang (MPK) berkenaan rentung sepenuhnya, manakala enam lagi premis terselamat selepas api dapat dipadamkan bomba.

Mangsa, Yusof Abdullah, 47, berkata dia menjalankan perniagaan menjual mi kari di gerai sewanya itu sejak tiga tahun lalu.

“Ketika kejadian, saya sedang tidur di rumah dan terkejut apabila dimaklumkan mengenai kebakaran itu lalu bergegas ke lokasi berkenaan.


“Setiba di sini, luluh hati ini apabila melihat gerai saya sudah bertukar menjadi abu,” katanya kepada NSTP, hari ini.

Yusof yang tinggal bersendirian berkata, dia kini buntu kerana tidak mempunyai pekerjaan lain.

Katanya, semua barangan memasak dan menyediakan mi kari musnah dalam kebakaran itu.

“Saya kini cuba menyelamatkan sisa kebakaran yang mungkin masih boleh digunakan,” katanya yang mengalami kerugian lebih RM10,000.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sungai Pinang, Zaidi Athan, berkata seramai 14 pegawai dan anggota termasuk dari BBP Kota Raja bergegas ke lokasi kejadian bagi memadamkan kebakaran.

“Bomba mengambil masa lebih dua jam untuk memadamkan sepenuhnya kebakaran itu daripada merebak ke keseluruhan 22 premis itu.

“Tiada kemalangan jiwa dilaporkan dan punca sebenar kejadian masih dalam siasatan,” katanya – berita harian