IPOH: Kesemua 512 pelajar yang dikesan menghidap penyakit seperti influenza (ILI) di Perak semakin pulih dan tiada kes baharu yang direkodkan sepanjang tempoh 24 jam lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam dan Integrasi Nasional, Datuk Dr Mah Hang Soon berkata, 245 pelajar dari enam sekolah sebelum ini yang diisolasikan di bilik asrama akan dibenarkan pulang ke rumah masing-masing dalam masa terdekat manakala tiga lagi pelajar yang dirawat di hospital telah dibenarkan keluar.

“Seperti kita katakan sebelum ini ianya hanya selsema bermusim dan tiada apa yang perlu dirisaukan atau panik mengenai wabak ini.

“Salah satu perkara yang kita perlu mengambil iktibar daripada kejadian ini ialah penjagaan kebersihan itu amat-amat penting, jika tidak perkara ini akan berlaku,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Sambutan Hari Buah Pinggang Sedunia 2017 peringkat negeri, di sini pada Rabu.

Namun beliau memberitahu Jabatan Kesihatan negeri dan Pejabat Kesihatan Daerah masih lagi meneruskan pemantauan di semua sekolah mengenai jangkitan berkenaan.

“Kita juga memberi pendidikan kesihatan kepada mereka, guru dan murid-murid berkenaan langkah-langkah pencegahan ILI.

“Kepada mereka yang mempunyai gejala ILI seperti demam, batuk dan sakit tekak perlu mendapatkan rawatan segera, jangan tunggu,” ujar beliau.

Pada Selasa sebanyak 512 pelajar telah dikesan menghidap ILI membabitkan 230 dari Sekolah Menengah Raja Perempuan Taayah, 87 dari Sekolah Menengah Abdul Rahman Talib, 3 dari Sekolah Kebangsaan Klebang Jaya, 115 dari Sekolah Tuanku Abdul Rahmah, 25 dari sekolah Izzudin Shah, 13 dari Kolej Vokasional Slim River, 13 dari Sekolah Menengah Agama Sultan Azlan Shah dan 16 dari Sekolah Menengah Agama Darul Ridzuan.