IPOH: Seramai 79 pelajar Sekolah Tuanku Abdul Rahman (STAR) di Ipoh, yang mengalami gejala Influenza A H1N1, dibenarkan pulang setelah diambil keluarga, untuk pengasingan di rumah masing-masing.

Baki 22 pelajar lagi masih diasingkan di pusat ko-kurikulum sekolah berkenaan.

Exco Pendidikan, Sains, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Negeri Perak, Dr Abdul Aziz Bari berkata, kes itu adalah yang kedua selepas 2017 yang melibatkan dua buah lagi sekolah berasrama penuh di sini iaitu Sekolah Izzuddin Shah dan Sekolah Raja Perempuan Taayah.

Sehubungan itu, katanya, ibu bapa dan keluarga pelajar tidak perlu bimbang kerana sekolah mempunyai pengalaman untuk menguruskan situasi yang berlaku sekarang.

“Walaupun mereka dalam keadaan masih lagi belum bebas daripada sakit ini tapi tidak membimbangkanlah dan sekolah mempunyai kemampuan dan juga pengalaman yang cukup untuk menguruskan dan mempastikan bahawa keadaan pelajar-pelajar ini baik.

“Jadi jangan percaya dengan mungkin beberapa posting dalam media sosial yang tular yang mungkin memberi gambaran yang membimbangkan negatif dan sebagainya,” katanya kepada pemberita ketika meninjau situasi pelajar yang dijangkiti Influenza A H1N1 di STAR pada Jumaat.

Setakat ini belum diketahui punca sebenar bermulanya penyakit tersebut kerana ada di antara pelajar berkenaan dikatakan mengambil bahagian di dalam pelbagai aktiviti di luar sekolah.

Menurut Abdul Aziz, aktiviti di sekolah itu berjalan seperti biasa dan pelajar yang sihat mengikuti pembelajaran mengikut jadual yang ditetapkan.