GOPENG: Operasi mencari dan menyelamat (SAR) Mohammad Ashraf Hassan yang memasuki hari keenam hari ini difokuskan di sepanjang laluan peserta Gopeng Ultra Trail sepanjang 25 kilometer.

Penolong Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak, Mohd Yunus Abu, berkata pihaknya dengan bantuan pelbagai agensi penyelamat masih bertungkus-lumus dalam operasi SAR mencari Mohammad Ashraf yang hilang sejak Sabtu lalu namun sehingga kini masih gagal menemui petunjuk.

Katanya, setakat jam 6 petang hari ini pihaknya menjalankan lebih perincian terhadap operasi SAR dari ‘checkpoint’ pertama hingga ke garisan penamat laluan peserta sejauh 25 kilometer.

“Bagi JBPM, kita masih menggunakan khidmat pasukan khas iaitu MUST dan STORM manakala khidmat anjing pengesan (K9) bomba tidak lagi digunakan hari ini,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Mohd Yunus berkata, aktiviti pencarian turut dibantu oleh orang awam dan rakan mangsa namun kita meminta mereka yang memberi bantuan itu supaya memaklumkan kepada pihak bomba bagi tujuan keselamatan.

“Sebelum orang awam mahu menjalankan usaha mencari, mereka perlu pergi secara berkumpulan dan memaklumkan di pusat operasi supaya kita tahu pergerakan mereka,” katanya.

Menurutnya, pihaknya ada bertemu ahli keluarga Mohammad Ashraf dan memaklumkan bahawa mereka yakin Mohammad Ashraf masih hidup serta selamat.

“Kita harap masyarakat tidak membuat sebarang kenyataan yang boleh mengguris hati keluarga (Mohammad Ashraf) dan biar pasukan SAR terus menjalankan operasi,” katanya – Berita harian