KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dibebaskan selepas dijamin oleh dua anaknya yang membayar sebahagian daripada jaminan RM1 juta yang ditetapkan Mahkamah Tinggi di sini, hari ini.

Jaminan itu dibayar Mohd Norashman Najib dan Nooryana Najwa Najib di sebuah bank dalam Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, kedua-dua anak Najib itu enggan ditemubual sejurus keluar dari bank berkenaan.

Terdahulu, Mahkamah membenarkan jaminan sebanyak RM1 juta dikenakan terhadap Najib dengan dua orang penjamin serta beliau perlu menyerahkan pasport diplomatik dan pasport awam.

Selain itu mahkamah juga membenarkan bahawa bayaran itu dibuat secara ansuran iaitu dibayar hari ini dan pada Isnin depan.

Sementara itu, Najib meninggalkan perkarangan kompleks mahkamah dengan menaiki kenderaan pelbagai guna (MPV) Toyota Vellfire putih pada kira-kira jam 3.30 petang.

Beliau sebelum itu mengaku tidak bersalah atas pertuduhan tiga pertuduhan melakukan pecah amanah jenayah dan rasuah membabitkan wang berjumlah RM42 juta berhubung syarikat SRC International Sdn Bhd.

Najib yang diwakili peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan sekali lagi terhadapnya selepas pertama kali disebut di Mahkamah Sesyen pagi tadi – berita harian