KUALA LUMPUR : Pemuda PKR (AMK) membelakangi tradisi dengan tidak mengundang timbalan presiden parti untuk merasmikan kongres tahunan mereka 6 Disember depan.

Sebelum ini, mengikut tradisi, kongres sayap pemuda parti itu dirasmikan timbalan presiden, dan Azmin Ali, seperti lazimnya dijadualkan merasmikannya. Sebaliknya, kali ini, ini tidak berlaku.

Ketua AMK Akmal Nasir berkata kongres mereka kali ini akan dirasmikan oleh penasihat PKR Wan Azizah Wan Ismail yang juga timbalan perdana menteri.

“AMK bertanggungjawab memberi mesej yang jelas kepada seluruh anggota PKR bahawa AMK akan kekal teguh mendokong kepimpinan parti yang sekali gus memelihara tradisi perjuangan PKR,” katanya.

Bagaimanapun, tindakan itu dibantah oleh sebahagian besar – 21 daripada 25 – kepimpinan pusat AMK yang menang dalam pemilihan lalu, termasuk timbalan ketuanya Hilman Idham.

Hilman dan 20 lagi pemimpin AMK hari ini mengeluarkan kenyataan rasmi menentang keputusan itu.

“Kami berpendirian bahawa sikap dan tindakan membatalkan jemputan tersebut merupakan suatu langkah yang sama sekali bertentangan dengan semangat kongres serta konvensyen dan tradisi organisasi,” kata mereka.

Kumpulan itu menyeru kepimpinan mengambil langkah tegas “mengembalikan PKR di atas landasannya, menggembeleng muafakat dan kesatuan anggota serta mempertahankan konvensyen dan tradisi organisasi”.

Dalam pemilihan parti itu sebelum ini Akmal terlibat dalam kumpulan Naib Presiden Rafizi Ramli manakala Hilman pula dalam pasukan Azmin.

Sebahagian besar kepimpinan utamanya dikuasai pasukan Azmin.