Pihak kerajaan akan menambah jumlah pemberian wang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) jika harga minyak petrol naik melebihi paras RM3 seliter, lapor Sinar Harian.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Johari Abdul Ghani berkata, kerajaan faham tekanan kos sara hidup yang bakal dihadapi kumpulan isi rumah B40 (pendapatan bulanan sehingga RM3,855) jika harga minyak naik melebih RM3 seliter.

“Kerajaan akan terus memantau harga minyak petrol di pasaran. Sekiranya harga terus meningkat dan pendapatan negara bertambah, kerajaan mungkin akan mempertimbangkan untuk terus membantu golongan yang berpendapatan rendah.

“Sekiranya harga minyak terus naik melebihi RM3 seliter, kami faham keadaan yang bakal dialami oleh golongan B40 ini. Kerajaan akan mengeluarkan satu mekanisme,” kata Johari seperti yang dipetik dalam Sin Chew Jit Poh.

Menurut beliau, bayaran BR1M sebanyak RM1,200 pada masa itu sudah tentu tidak mencukupi, oleh itu keraajaan akan meningkatkan jumlah bantuan untuk mengimbangkan dengan kenaikan harga minyak, tetapi sekiranya harga minyak merosot, kerajaan perlu mengambil semula BR1M.

“Kerajaan juga mengkaji pelaksanaan di beberapa negara maju dengan membiarkan harga minyak terapung dan penggiat industri minyak dan gas akan menentukannya.”

“Apabila kerajaan membuat keputusan mengenai harga siling, sama ada penggiat industri minyak dan gas mahu menjual minyak pada harga rendah bagi tujuan promosi, itu terpulang kepada mereka. Ini antara pilihan yang kami sedang teliti. 

“Namun sebelum melaksanakannya, kerajaan perlu mengkaji apa kesan dan akibatnya kelak,” katanya.
-SinarHarian