KUALA LUMPUR: Rakyat perlu memberi kepercayaan kepada Yang di Pertuan Agong, Sultan Muhammad V untuk menggunakan budi bicara baginda memilih Perdana Menteri baharu selepas tiada parti yang mendapat majoriti mudah dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Najib Razak, berkata pelantikan itu adalah berdasarkan keputusan Yang di-Pertuan Agong dan dibuat berdasarkan prinsip Dewan Rakyat.

Katanya, BN akan menghormati apa juga keputusan yang dibuat baginda serta meminta rakyat berada dalam keadaan tenang.

“Beri kepercayaan dan kebijaksanaan baginda dalam membuat keputusan sebaik mungkin.

“Pelantikan ini adalah keputusan baginda dan dibuat berdasarkan prinsip siapa yang akan dapat kepercayaan ahli Dewan Rakyat,” katanya pada sidang media khas di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, hari ini.

Najib berkata, tentu sekali akan berlaku perubahan dan pihaknya komited untuk menentukan penyelesaian dan keputusan terbaik yang akan dilandaskan mengikut kepentingan rakyat dan negara.

Beliau turut menzahirkan penghargaan kerana diberi peluang memimpin negara serta mengucapkan terima kasih kepada rakan dalam kepemimpinan parti yang setia bersamanya – berita harian

BERITA BERKENAANMajlis Angkat Sumpah PM Ditangguhkan