IPOH: Kelibatnya sering menjadi tumpuan setiap kali pasukan Liga Super Perak beraksi di padang bola kerana kelincahannya.

Ahmad Khairil Anuar, 23, atau lebih dikenali sebagai Beto, bukan sahaja lincah di padang, malah bakatnya sedang digilap sebagai perwakilan Dewan Belia Negeri Perak.

Beto adalah antara 60 anak muda yang mengangkat sumpah sebagai perwakilan Dewan Belia Negeri Perak sempena majlis pembukaan rasmi Mesyuara Pertama, Penggal Pertama, Dewan Belia Yang Kedua hari ini.

Perasmian disempurnakan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir dan turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Sumber Manusia, Belia dan Sukan negeri, Datuk Shahrul Zaman Yahya.

Beto yang ditemui selepas perasmian berkata, dia menjadi perwakilan Dewan Belia selepas mendapat galakan daripada Shahrul Zaman.

“Saya ingin mencuba sesuatu yang baru dalam hidup ini dan mengambilnya sebagai satu cabaran.

“Mula-mula masuk ke dewan tadi, memanglah rasa kekok sebab saya tidak biasa dengan program seumpama ini tetapi saya akan belajar perlahan-lahan,” kata bekas pelajar SMK Anderson Ipoh itu.

Bagaimanapun, kata Beto, tumpuan utamanya tetap kepada bola sepak yang telah menjadi sebahagian daripada kehidupannya.

Sebagai perwakilan Dewan Belia, ujarnya, dia akan memberi beberapa cadangan mengenai pelbagak jenis sukan, tidak hanya bola sepak.