PETALING JAYA: Tugas pegawai penguatkuasa jabatan agama di negara ini bukan sekadar menangkap orang yang tidak berpuasa di bulan Ramadan, tetapi sebenarnya banyak lagi bagi mencegah kesalahan yang dilakukan umat Islam.

Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad berkata, pegawai-pegawai yang dilantik jabatan agama mempunyai senarai tugas masing-masing.

Katanya, tugas mereka sebagai pegawai pelaksana seharusnya dihormati kerana mereka hanya mematuhi arahan daripada pihak berwajib dan pembuat dasar.

“Bidang tugas mereka bukan sahaja tangkap orang yang ponteng puasa, tetapi banyak lagi kesalahan lain seperti berkhalwat dan berjudi.

“Kalau pembuat dasar kata jangan tangkap orang tak puasa, maka mereka pun tak perlu buat. Kalau tak nak, kena minta Yang Berhormat (wakil rakyat) di DUN (Dewan Undangan Negeri) masing-masing mengubah enakmen dalam peraturan-peraturan ini,” katanya ketika dihubungi mStar Online.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin yang menggesa jabatan agama Islam supaya menggunakan sumber mereka untuk membantu golongan miskin berbanding menangkap mereka yang ponteng puasa pada bulan Ramadan.

Tambah Mohamad Shukri, pegawai penguatkuasa bukan pergi mengendap atau mengintip tetapi adalah kewajipan mereka menangkap orang yang tidak berpuasa secara terang-terangan.

“Ia adalah satu kemestian kerana orang yang tidak berpuasa secara terbuka itu telah menghina Islam dan tindakan ini seharusnya dicegah,” katanya.

Pendakwah dan penceramah bebas, Ahmad Dusuki Abd Rani pula berpendapat bahawa Islam menuntut kedua-duanya iaitu mencegah orang daripada melakukan perkara mungkar dan menyuruh orang untuk berbuat kebaikan.

“Ia dipanggil amar makruf nahi mungkar (menyeru kebaikan dan menghalang kemungkaran). Apa yang disebut Khairy hanyalah amar makruf tetapi apa yang dibuat jabatan agama termasuk nahi mungkar.

“Kedua-duanya mesti serentak. Tak bolehlah hanya suruh orang berbuat baik tetapi yang mungkar tidak dicegah, itu konsep liberal dalam kalangan masyarakat,” katanya.

Sementara itu, Imam Masjid Negara, Khisamuddin Ismail pula menyifatkan kebajikan dan penguatkuasaan, kedua-duanya sama penting dan seiring.

Katanya, Islam itu perlu secara kolektif dan dilaksanakan secara serentak, tidak boleh hanya sebahagian sahaja.

“Bayangkan kalau ada undang-undang tetapi tiada penguatkuasaan, nanti habislah negara akan hancur. Begitu juga bagi jabatan agama, jika tiada penguatkuasaan, struktur agama akan hancur jika perkara mungkar (ponteng puasa) berleluasa tanpa dicegah,” ujar Khisamuddin.
Read more at http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2017/05/29/pandangan-pasal-puasa/#Fx7FlIoGwCPHB6it.99