GEORGETOWN: Pengerusi Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang, Teng Chang Yeow, memfailkan permohonan membatalkan saman fitnah yang dikemukakan Ketua Menteri, Lim Guan Eng, berhubung isu Pulau Jerejak.

Peguam Chang Yeow, Kek Boon Wei, memohon pembatalan saman itu ketika proses pendengaran pengurusan kes dibuat di kamar Hakim Datuk Rosilah Yop.

Bercakap kepada media, Boon Wei berkata, pihaknya membuat permohonan pembatalan kerana Ketua Menteri tidak layak mengemukakan saman fitnah berkenaan.

“Permohonan ini dibuat berdasarkan prinsip Derbyshire, yang mana individu yang memegang jawatan kerajaan tidak boleh mengemukakan saman. Individu ini perlu menerima kritikan secara terbuka.

“Maka dalam kes ini, anak guam saya memohon pembatalan saman kerana plaintif memegang jawatan Ketua Menteri. Beliau tidak boleh menggunakan kedudukannya bagi mengemukakan saman fitnah,” katanya ketika ditemui di Kompleks Mahkamah Georgetown, di sini.

Rosilah menetapkan 11 Jun ini bagi proses pendengaran sama ada menolak atau tidak kes berkenaan.

Pada April tahun lalu, Guan Eng mengemukakan saman ke atas Chang Yeow bersama Pengarang Berita Star Media Group, David Tan dan wartawan, Crystal Chiam Shiying, sebagai defendan kes.

Dalam tuntutannya, Guan Eng mendakwa Chang Yeow membenarkan dan atau menyebabkan kenyataan palsu ditulis dan diterbitkan di akhbar atau di laman web.

Guan mendakwa laporan berita bertajuk ‘Pulau Jerejak land sale questioned’ diterbitkan pada 16 November 2016 mengandungi kenyataan fitnah dan tidak benar, mengaitkan beliau dalam isu berkenaan.

Bulan lalu, peguam Chang Yeow, Datuk K Kirubakaran didapati tidak layak mewakili defendan kerana beliau pernah mewakili kerajaan negeri dalam kes berlainan.

Sementara itu, Guan Eng turut mengemukakan saman fitnah ke atas pemangku Ketua Pemuda GERAKAN negeri, Jason Loo.

Kes terbabit membabitkan tiga saman fitnah berkaitan penjualan tanah di Jalan Peel Avenue, baru-baru ini.

Loo bersama peguamnya memaklumkan, mereka juga akan memohon pembatalan kes berkenaan. Pengurusan kes itu an kes dijadualkan pada 14 Mei ini – berita harian