IPOH: PAS Perak secara terbuka meminta DAP, bekas rakan dalam blok pembangkang, untuk menghormati sensitiviti umat Islam berhubung pengharaman penjualan alkohol (arak) di Pulau Pangkor, yang baru memperoleh status sebagai pulau bebas cukai (PBC).

Pesuruhjaya negerinya Haji Razman Zakaria berkata, DAP tidak wajar mencadangkan penjualan arak sebagai usaha menggalakkan lebih ramai orang berkunjung ke Pangkor malah banyak alternatif lain boleh difikirkan.

Beliau berkata, selain arak dan isu alkohol, DAP Perak perlu menghormati kesucian agama Islam sebagai agama rasmi negara seperti mana yang termaktub dalam Perlembagaan.

Katanya, PAS Perak menyambut baik pengiktirafan Pangkor sebagai pulau bebas cukai tanpa penjualan alkohol demi menjaga kesucian agama Islam.

Sehubungan itu, beliau menganggap kenyataan Ngeh Koo Ham yang mencadangkan penjualan arak bagi menggalakkan lebih ramai orang berkunjung ke Pangkor sebagai tidak menghormati sensitiviti umat Islam.

“DAP dan parti pro pembangkang harus menghormati dan mematuhi larangan penjualan arak di Pulau Pangkor demi menjaga sensitiviti umat Islam khasnya penduduk beragama Islam di pulau pelancongan terkenal itu,” ujarnya.

Menurut Razman, perkara-perkara yang bertentangan dengan hukum syarak termasuk penjualan arak di PBC itu bagi mengelak perkara mungkar seperti maksiat yang sangat dimurkai Allah.

“Apabila Allah murka dibimbangi akan berlaku kejadian yang tidak diingini sepertimana yang kita lihat pada hari ini dan kita harus mengambil iktibar dan menginsafinya,” katanya.

PAS Perak berharap, dengan adanya status PBC ini semua agensi kerajaan yang terlibat dapat meneruskan agenda pembangunan Pangkor dengan mengutamakan kepentingan dan sensitiviti umat Islam.

– (Agenda Daily)