SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi di sini, menjatuhkan hukuman lapan tahun penjara terhadap seorang suri rumah yang mengaku bersalah mencederakan pembantu rumahnya, dua tahun lalu.

Keputusan itu dibuat selepas pihak mahkamah mengetepikan hukuman bon berkelakuan baik yang dikenakan Mahkamah Sesyen Petaling Jaya ke atas tertuduh sebelum ini.

Menerusi prosiding pagi Khamis, Hakim Datuk Tun Abd Majid Tun Hamzah menjatuhkan hukuman itu ke atas Rozita Mohamad Ali, 44 dengan alasan hukuman bon berkenaan adalah tidak wajar.

BERITA TERDAHULUDatin Terlepas Hukaman Penjara

Tertuduh juga mengesahkan tidak mempunyai gelaran termasuk Datin seperti dilaporkan sebelum ini.

Mahkamah memerintahkan hukuman bermula hari ini dan menolak permohonan penangguhan pelaksanaan.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda.

Perbicaraan kes hari ini dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Mohd Iskandar Ahmad manakala tertuduh diwakili oleh peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla.

Pada 15 Mac lalu, Mahkamah Sesyen Petaling Petaling Jaya mengenakan bon berkelakuan baik selama lima tahun ke atas Rozita, dan jaminan RM20,000 dengan seorang penjamin.

Bagaimanapun, permohonan semakan semula hukuman dibuat Jabatan Peguam Negara terhadapnya.

Pada 21 Mac lalu, Rozita gagal hadir ke mahkamah dan pihak pendakwaan diberi tempoh seminggu untuk mencarinya.

Mengikut pertuduhan pindaan, dia didakwa menyebabkan kecederaan parah terhadap Suyanti Sutrinso, 19, dengan menggunakan sebilah pisau berhulu biru, sebatang mop, sekaki payung, sebatang rod besi, sebatang alat mainan kucing dan penyangkut baju yang digunakan sebagai senjata untuk menyerang.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di sebuah rumah, Jalan PJU 7/30, Mutiara Damansara, di sini antara jam 7 pagi dan 12 tengah hari, 21 Jun 2016 dan didakwa mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda – mstar