IPOH: Seorang doktor perubatan didakwa di Mahkamah Sesyen di sini atas dua pertuduhan memperdayakan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dengan melakukan pemeriksaan kesihatan terhadap dua individu bagi memperbaharui lesen vokasional (JPJ L8) pada Februari lalu.

Tertuduh, S.P Samuel Kumar bagaimanapun mengaku tidak bersalah dan meminta dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim S. Indra Nehru.

Tertuduh didakwa cuba memperdayakan JPJ untuk mempercayai bahawa dia telah melakukan pemeriksaan kesihatan secara fizikal terhadap Mohd Firdaues Azizan, 34, dan Hasrol Hissam Osman, 41, melalui borang permohonan JPJ L8.

Dia dituduh dengan sengaja telah cuba mendorong jabatan itu memproses permohonan bagi memperbaharui lesen vokasional itu, di mana jabatan itu tidak akan melakukannya sekiranya tidak diperdayakan sedemikian.

Samuel didakwa melakukan kesalahan itu di Klinik Parit Buntar, No 2, Kedai Pejabat Jalan Pasar, Pekan Lama, Parit Buntar antara jam 10.15 pagi hingga jam 2.20 petang, pada 14 Februari lepas.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 415 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 28(1)(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009.

Torturing boleh dihukum di bawah Seksyen 417 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Hakim membenarkan tertuduh diikat jamin RM12,000 dengan seorang penjamin bagi kedua-dua pertuduhan selain mengarahkan tertuduh melapor diri di pejabat SPRM terdekat sebulan sekali.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM, Nurul Wahida Jalaluddin manakala tertuduh diwakili peguam Sudesh Singh.

Mahkamah menetapkan 14 Jun untuk sebutan semula kes terhadap Samuel Kumar.