NAYPYIDAW: Dua kumpulan etnik bersenjata dijangka menandatangani perjanjian gencatan senjata di sini, hari ini, sekali gus membuka peluang kepada proses damai di negara itu.

Sebelum ini, Kaunselor Negara Myanmar, Aung San Suu Kyi mengumumkan bahawa usaha damai menjadi keutamaannya ketika mengambil alih pentadbiran pada 2016, selepas menamatkan penguasaan tentera selama lima dekad.

Hari ini, Parti New Mon State (NMSP) dan Kesatuan Demokratik Lahu (LDU) akan menyertai lapan lagi kumpulan militan yang sudah menandatangani Perjanjian Gencatan Senjata Kebangsaan (NCA).

Walaupun sejak kebelakangan ini kedua-dua kumpulan itu tidak terbabit dalam pertempuran dengan pihak tentera, tetapi mereka adalah sebahagian daripada blok tentera pemberontak yang enggan menandatangani NCA di bawah kerajaan tentera sebelum ini.

“Kami percaya dengan kepemimpinan Aung San Suu Kyi tetapi kami masih perlu melihat apa yang bakal berlaku pada masa depan, memandangkan tiada perpaduan antara kerajaan dan pihak tentera,” kata Pengerusi LDU, Kya Khun Sar kepada AFP. – AFP