Kuala Lumpur: Gandingan tiga pemimpin muda, Khairy Jamaluddin Abu Bakar (KJ), Nurul Izzah Anwar serta Rafizi Ramli, dipercayai sedang menggerakkan satu wadah politik baharu berteraskan orang muda.

Ia selepas tiga ikon orang muda ini dilihat semakin akrab berkongsi pandangan menerusi pertemuan, serta komen balas sesama mereka di media sosial sehingga menarik perhatian ramai.

Spekulasi lebih kuat apabila Nurul Izzah membuat keputusan mengejut meletakkan jawatan Naib Presiden PKR kelmari manakala Khairy Jamaluddin semakin terbuka mengkritik kepemimpinan tertinggi UMNO.

Rafizi yang tewas dalam perebutan Timbalan Presiden PKR, baru-baru ini semakin mendekati pengundi muda, khususnya menerusi platform INVOKE yang diterajuinya.

Bekas Pengarah Biro Pilihan Raya AMANAH Selangor, Jaafar Samsuddin, tidak menolak kemungkinan itu berkata, kerjasama mereka boleh jadi hanya satu gerakan atau bernaung di bawah sebuah parti politik baharu, berteras pengundi dan sokongan orang muda.

Gabungan tiga pemimpin

Beliau berkata, desas-desus kemungkinan gabungan tiga pemimpin itu pernah didengarnya kebelakangan ini dari kalangan orang politik, namun sama ada ia menjadi realiti atau tidak, hanya mereka sahaja yang tahu.

“Sejujurnya, saya menyokong jika tiga pemimpin muda ini menggerakkan satu wadah politik baharu. Mungkin fokusnya hanya untuk orang muda.

“Ketiga-tiga mereka memiliki pengaruh serta pengikutnya sendiri di media sosial, terutama dari kalangan anak muda. Sudah pasti kerjasama di antara mereka boleh mendatangkan hasil (dapat sokongan) dari orang muda,” katanya.

Beliau berkata, biarpun berlainan parti, Khairy Jamaluddin yang juga Ahli Parlimen Rembau dan pernah menganggotai Kabinet semasa pentadbiran Barisan Nasional (BN), Nurul Izzah yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh dan Rafizi bekas Ahli Parlimen Pandan, mempunyai keupayaan untuk bekerjasama dalam satu pasukan bagi membawa mesej Malaysia baharu.

“Saya tidak nampak mereka ada masalah besar membawa mesej politik masa depan. Perbezaan politik bukan halangannya, kerana dalam politik hari ini pemikiran masyarakat sudah berubah.

“Rakyat hari ini mahu masalah mereka diberi perhatian. Bukan kemelut keluar masuk parti, janji manifesto tidak dipatuhi serta isu pendakwaan pemimpin semata-mata.

“Ini mungkin perkara yang diambil perhatian tiga pemimpin muda ini,” katanya.

Jaafar yang sebelum ini berjuang atas parti UMNO dan Semangat 46 serta menyertai PAS, sebelum akhirnya menyokong AMANAH berkata, mendepani Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-15, ketiga-tiga mereka memang mempunyai tempat untuk melebarkan pengaruhnya.

“Pengundi muda semakin ramai. Sudah pasti ini kelebihan buat Khairy Jamaluddin, Nurul Izzah dan Rafizi untuk mendapatkan sokongan,” katanya.

Pengundi muda 7.09 juta

Berdasarkan rekod pecahan pengundi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada PRU-14 lalu, golongan pengundi muda berusia antara 21 hingga 39 tahun merekodkan bilangan paling ramai, iaitu 7.09 juta daripada keseluruhan 14.9 juta pengundi.

Ramai penganalisis politik menjangkakan peratusan pengundi muda dalam lingkungan usia itu akan terus bertambah menjelang PRU-15, sekali gus menjadi penentu kepada politik negara pada masa depan.

Pertambahan mendadak pengundi muda pasti akan berlaku, selepas Kabinet pada September lalu bersetuju untuk menurunkan had umur layak mengundi di negara ini, kepada 18 tahun berbanding 21 tahun sekarang.

Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, sebelum ini berkata Peguam Negara, Tommy Thomas serta SPR menyatakan persetujuan dalam pindaan had umur itu, yang kini usulnya akan dibentang dalam Dewan Rakyat, bagi membolehkan klausa pindaannya dibahas, sebelum dipersetujui Ahli Parlimen.

Sementara itu, kenalan rapat kepada salah seorang pemimpin muda itu ketika ditanya mengenainya, tidak mengetahui kemungkinan sebuah parti khusus untuk orang muda ditubuhkan.

“Saya tidak pasti. Tidak pernah dibangkitkan (dia). Mungkin hanya spekulasi orang sahaja. Setakat ini, dia kekal dengan partinya,” katanya ketika ditanya sama ada pemimpin itu sedang menggerakkan penubuhan sebuah parti baharu berteraskan orang muda.

Beliau bagaimanapun berkata, rakannya itu kini memang mempunyai cara dan idealisme politik yang sedikit berbeza dengan pemimpin dalam partinya sendiri.

“Jiwa mudanya lebih tebal,” katanya sambil menegaskan pemimpin itu mahu landskap politik negara diubah dan tidak berteraskan sentimen kaum semata-mata – berita harian