GUANGDONG – CHINA. Polis terpaksa menjadi kaunselor selepas terpaksa memujuk seorang lelaki 27 tahun yang mabuk kerana tertekan dengan ibu bapanya yang telah mencari calon isteri untuknya, lapor media tempatan.

Li yang bekerja di Dongguan, wilayah Guangdong menjadi semakin tertekan selepas, ibu bapanya telah merancang beberapa siri temu janji untuk mencari isteri sebaik tiba dirumah untuk perayaan Tahun Baharu China Sabtu ini, lapor GDTV.

Video yang ditayangkan stesen TV menunjukkan Li yang berada dalam keadaan mabuk dan menagis sebaik didekati penjaga pintu di stesen kereta api Dongguan East.

Dia yang berjalan terhuyung hayang dibawa ke balai polis berdekatan.

“Ketika berumur 27 tahun, saya mempunyai teman wanita tetapi dia meninggalkan saya,” katanya

Sejak itu, lelaki itu berdepan tekanan daripada ibu bapanya yang mengesanya untuk berkahwin menyebabkan dia bertindak minum minuman keras sebelum menaiki kereta api pulang ke kampung halamannya.

Li dipetik sebagai berkata, dia sedih dengan tindakan ibu bapanya yang telah mengatur temujanji sepanjang cuti perayaan ini kerana dia mahu mencari sendiri calon isterinya berbanding berkahwin melalui aturan keluarga.

Li tetap menaiki kereta api pulang pada jam 11 malam pada hari yang sama selepas ditenangkan dan diberi minuman panas oleh polis.

-SinarHarian