IPOH: Adun Kuala Kurau Abdul Yunus Jamahri dituduh cuba meminta “komisyen” daripada dua syarikat berkenaan permohonan untuk tanah milik kerajaan berkeluasan 93 ekar.

Bekas pegawai khas Abdul Yunus, Beh Yong Kean membuat laporan polis berkenaan perkara itu pagi ini.

Dia mendakwa Abdul Yunus, yang juga exco kerajaan negeri, berniat memberi sokongan kepada permohonan dua syarikat itu dengan komisyen sebagai pertukaran.

Dakwanya lagi, Abdul Yunus membocorkan minit mesyuarat kerajaan negeri kepadanya agar dia dapat memulakan proses rundingan dengan dua syarikat itu.

“Pada 4 Oktober 2018, lebih kurang 9.30 malam di pejabat pusat khidmat adun, Abdul Yunus membocorkan kertas minit mesyuarat majlis mesyuarat kerajaan negeri Perak kepada saya supaya memulakan rundingan dengan (dua syarikat itu) untuk permohonan milikan tanah kerajaan seluas 63 ekar di Bagan Tiang dan 30 ekar di Kuala Kurau.

“Dia mengarahkan saya supaya meminta komisyen daripada kedua-dua syarikat itu untuk sokongannya dalam mesyuarat masjlis mesyuarat negeri,” dakwanya dalam laporan polis yang dilihat Malaysiakini, hari ini.

Beh juga mendakwa seorang lagi bekas pegawai khas Abdul Yunus turut menyaksikan kejadian itu.

Abdul Yunus memegang portfolio Kemudahan Awam, Infrastruktur, Pertanian dan Perladangan.

Dalam satu kenyataan media, Beh berkata tindakan membocorkan minit mesyuarat kerajaan negeri melanggar Akta Rahsia Rasmi 1972 dan menggesa polis agar menyiasat perkara itu.

“Sebagai wakil rakyat dan exco, dia tidak harus membocorkan rahsia kerajaan dan menggunakan kedudukan untuk meminta rasuah.

“Saya harap polis menyiasat secara adil tanpa melihat kedudukannya dalam kerajaan,” katanya lagi.

Malaysiakini telah beberapa kali cuba menghubungi Abdul Yunus menerusi panggilan telefon, pesanan teks dan Whatsapp, untuk mengulas perkara ini tetapi dia belum memberikan maklum balas setakat ini.

-MalaysiaKini