Sebuah iklan yang baik dan menyentuh hati akan terpahat dalam fikiran penonton untuk tempoh lama. Tetapi, jika sebaliknya berlaku, maka akan timbul seribu satu kritikan daripada orang ramai.

Selaku penyedia hiburan, sesebuah syarikat itu perlu berhati-hati dengan isi kandungan siarannya bagi mengelakkan kandungan terpesong dan seterusnya menimbulkan sensitiviti dan menyebabkan etika dipersoalkan.

Stesen televisyen berbayar, Astro misalnya dikecam ekoran iklan seorang wanita memecahkan kaca televisyen dengan tukul serta seorang lelaki membakar televisyen.

Iklan Astro On The Go itu sebenarnya bertujuan mempromosikan alternatif lain kepada penonton, selain televisyen ketika menonton siarannya.

Justeru, pelanggannya kini mempunyai pilihan lain untuk menonton siarannya menerusi peralatan elektronik lain seperti komputer, komputer riba, iPad dan telefon pintar dengan hanya menggunakan kata laluan dan akaun pendaftaran masing-masing.

Namun, ramai yang menyuarakan rasa tidak puas hati kerana berpendapat iklan tersebut ganas dan melampau dengan aksi berbahaya.

Ramai ibu bapa dan penjaga yang mempunyai anak kecil di rumah risau iklan tersebut boleh mempengaruhi kanak-kanak bertindak ganas dengan memecahkan skrin televisyen di rumah.

Diantaranya ialah seorang bapa yang meluah rasa tentang iklan tersebut telah mempengaruhi anak kecilnya yang tidak mengerti apa-apa.

-PenMerahPress