KUANTAN: “Bonda jarang berbuat demikian (merotan) melainkan ada budak yang nakal dan tidak mendengar kata,” kata pelajar pusat jagaan dan tahfiz di Tok Sira, di sini, yang hanya mahu dikenali sebagai Fikri, 11.

Pusat berkenaan menjadi bualan selepas tiga video memaparkan pemiliknya merotan dan mencucuh api pada kemaluan seorang pelajar berusia lapan tahun menjadi viral sejak semalam.

Fikri berkata, kesemua 15 pelajar berusia antara lapan hingga 17 tahun memanggil pemilik pusat tahfiz itu yang juga bertindak sebagai tenaga pengajar di situ dengan panggilan bonda.

“Saya sudah belajar di sini sejak tujuh bulan lalu dan tidak pernah dipukul atau dirotan oleh bonda, cuma jika ada (rakan-rakan) yang tidak mendengar kata, barulah bonda akan pukul menggunakan rotan.

“Bonda memarahi dan merotan rakan saya itu kerana dia membuang air kecil secara berdiri, mencuri barang rakan lain dan tidak mencuci selepas buang air besar,” katanya.

Tiga video memaparkan dua tenaga pengajar termasuk seorang lelaki memukul kanak-kanak berkenaan dan mengugut untuk memotong kemaluan mangsa menggunakan gunting rumput.

Berikutan kejadian itu, dua tenaga pengajar terbabit ditahan polis kira-kira jam 10 malam tadi bagi membantu siasatan yang dijalankan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 dan direman dua minggu bermula hari.

Tinjauan NSTP di pusat jagaan dan tahfiz itu mendapati aktiviti pelajar di premis itu berjalan seperti biasa, namun penjaganya enggan menemui media yang berkumpul di hadapan rumah dua tingkat itu.

Difahamkan, anak suspek kini dipertanggungjawab menjaga kesemua pelajar berkenaan sementara suspek ditahan pihak berkuasa.

Seorang pelajar perempuan yang mahu dikenali sebagai Murni, 17, pula berkata, selepas video berkenaan viral, hanya seorang sahaja pelajar dibawa pulang oleh keluarga mereka.

“Hanya ibu bapa kepada seorang pelajar saja datang semalam untuk membawa anak mereka pulang, manakala selebihnya masih berada di sini dan mengikuti pengajian seperti biasa.

“Saya difahamkan video itu dirakam oleh seorang pelajar baharu, namun tidak pasti siapa yang memuat naiknya di (laman sosial) Facebook,” katanya – berita harian