PETALING JAYA – Ketua Pemuda PKR Santubong, Haziq Abdullah Abdul Aziz dipecat serta-merta daripada PKR.

Pengerusi Lembaga Displin PKR, Datuk Ahmad Kasim berkata, mesyuarat biro politik sebulat suara membuat keputusan tersebut.

“Kita telah mendapati beliau telah melanggar tatacara disiplin parti, ia berdasarkan tuduhan rasuah secara terbuka dan tanpa bukti serta kes yang masih dalam siasatan polis,” katanya pada sidang media hari ini.

“Surat berkaitan perkara itu akan dikeluarkan secepat mungkin dan diserahkan kepada Haziq,” katanya.

Sidang media turut dihadiri Presiden PKR, Datuk seri Anwar Ibrahim.

Baru-baru ini, media melaporkan terdapat beberapa klip video tular memaparkan dua lelaki berada di atas katil dalam keadaan bogel melakukan aksi seksual dengan seorang daripadanya didakwa menyerupai salah seorang menteri Kabinet.

ARTIKEL BERKAITAN: Polis buka kertas siasatan kes video seks tular

Pada 12 Jun lalu, bekas pegawai Timbalan Menteri Industri Utama Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin itu mengakui dirinya terlibat dalam rakaman video intim yang tular itu.

Susulan kenyataan Haziq, pemimpin PKR bertelagah dan ada yang meminta supaya Haziq dipecat.

Antara yang lantang adalah Naib Presiden PKR Zuraida Kamaruddin, Haziq sudah pasti akan dipecat jika beliau adalah presiden parti.

Naib Ketua Wanita PKR Faizah Ariffin kemudian, menyelar Zuraida, kerana mengeluarkan kenyataan bercanggah daripada yang dipersetujui parti. -SinarHarian