SEJAK kebelakangan ini sering dilaporkan individu sihat dan cergas berhadapan detik cemas hingga berlaku sesak nafas ketika beriadah hingga meragut nyawa dan disahkan meninggal dunia secara mengejut.

Kebanyakan kes membabitkan individu ketika beriadah antaranya bermain badminton, berjoging atau bermain bola sepak.

Senario ini menimbulkan tanda tanya sama ada aktiviti lasak sedemikian meningkatkan risiko kematian mengejut. Ini kerana laporan sebelum ini mendapati, individu aktif lebih sihat dan sukar diserang penyakit.

Ketua Pakar Kardiologi Kanan, Institut Jantung Negara, Datuk Dr Aizai Azan Abdul Rahim, berkata

risiko kematian mengejut membabitkan individu aktif bersukan bergantung kepada jenis riadah yang mereka jalankan.

Bersukan secara keseluruhannya kata beliau, memberikan kesan baik kepada kesihatan kecuali individu terbabit mengalami masalah jantung koronari yang tidak pernah dikesan sebelum ini.

“Tanda seseorang mengalami serangan jantung ketika bersukan seperti individu lain seperti rasa berat di dada mungkin merebak ke bahagian tekak, tangan kiri, sesak nafas, rasa hendak pitam, peluh sejuk dan jantung berdebar,” katanya.

Aktiviti lasak sebegini kata Dr Aizai, meningkatkan risiko serangan jantung seperti Hipertropik Kardiomiopati iaitu sebahagian jantung mengeras dan tidak dapat mengepam darah secara berkesan.

Keadaan sebegini kata beliau, individu berkenaan mengalami kesukaran bernafas serta boleh menyebabkan kematian mengejut.

Serangan jantung lain yang berisiko berlaku seperti Stenosis Aorta iaitu pembukaan injap jantung yang sempit menyebabkan darah tidak boleh dialirkan dari ventrikel kiri ke aorta. Keadaan ini memberikan kesan kepada tekanan di atrium kiri.

Kegagalan jantung kongestif iaitu keadaan kronik memberikan kesan ke atas kuasa mengepam otot jantung juga menyebabkan kematian mengejut. Ini merujuk kepada pembentukan cecair di sekeliling jantung dan menyebabkannya tidak berupaya mengepam dengan baik.

“Individu terutama yang berisiko tinggi seperti penghidap kencing manis, tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi digalakkan menjalani pemeriksaan kesihatan terlebih dulu sekiranya mereka bercadang melakukan riadah atau menyertai sukan lasak.

“Selain ujian darah, jalani pemeriksaan jantung seperti Elektro Kardiogram (ECG), ujian senaman dan Ekokardiogram sekiranya ada kelainan dikesan ketika pemeriksaan fizikal,” katanya – berita harian