SUNGAI BESAR: Datuk Seri Jamal Md Yunos yang disenarai dalam sembilan calon Ketua Pemuda Umno mengakui beliau masih berada di dalam negara ini.

Menurutnya, beliau tidak berada di luar negara, jauh sekali melarikan diri seperti yang dihebahkan dalam media sosial atau mana-mana sumber.

“Terutama sekali, saya mahu menjelaskan kepada semua, saya tidak dijatuhkan hukuman undang-undang oleh mahkamah.

“Sehubungan itu, Insya-ALLAH, dalam waktu terdekat ini, saya akan memberikan kerjasama kepada pihak berkuasa untuk menyelesaikan perkara-perkara yang disebut ke atas diri saya,” katanya menerusi kenyataan dihantar seorang ahlinya dalam kumpulan aplikasi WhatsApp pada Isnin.

Jamal menegaskan, kerjasama itu akan dilaksanakan setelah yakin tidak ada penzaliman terhadap beliau oleh pihak-pihak tertentu.

Jamal menjadi buruan polis selepas gagal tampil dan memberikan kerjasama kepada polis berhubung siasatan dilakukan ke atasnya, menyebabkan pihak berkuasa itu mengeluarkan waran tangkap terhadapnya.

Pada 25 Mei lalu, Ketua Umno Bahagian Sungai Besar itu didakwa atas tiga tuduhan ketika di Hospital Ampang Putri, Ampang, dan masih berbaki enam kes belum dituduh.

Jamal dituduh di hospital berkenaan atas kesalahan mempamerkan senjata api serta dua kesalahan lain sebelum menghilangkan diri selepas diikat jamin. – Sinar