IPOH: Golongan yang berbeza pendapat tidak harus dipingggirkan dalam usaha membentuk demokrasi matang di negara ini, titah Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Titah baginda, Malaysia mesti mengelakkan amalan tidak sihat sesetengah negara di mana ‘pemenang mengambil semua’.

Baginda bertitah, semua orang di Malaysia harus menjadi sebahagian daripada perjalanan ini dengan melibatkan mereka berkepentingan di dalam perjalanan bersejarah ini.

“Kita baru sahaja menyaksikan Pilihan Raya Umum ke-14, dua bulan lalu di mana rakyat Malaysia, pengundi, melakukan transformasi politik yang besar, walaupun belum pernah terjadi sebelumnya melalui peti undi.

 

“Dari saat ini, dalam sejarah baru negara kita, saya berharap rakyat Malaysia berkeyakinan untuk mempengaruhi masa depan negara mereka,” titah baginda dalam ucaptama semasa Persidangan Pemikiran dan Tamadun Islam Sedunia (WCIT) di Hotel Casuarina @ Meru di sini, hari ini.

Turut berangkat, Raja DiHilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris.

Sultan Nazrin mengulangi ketegasan bahawa rakyat Malaysia dari pelbagai kaum, agama dan lokasi geografi perlu percaya bahawa mereka mempunyai tempat di negara ini

Baginda turut menekankan pentingnya usaha memperkasakan golongan muda kerana mereka telah bersedia untuk memainkan peranan menentukan masa depan negara.

“Kita sering bercakap tentang anak-anak muda menjadi pemimpin dan pembuat dasar untuk esok, tetapi saya mencadangkan bahawa kita juga perlu melakukan lebih untuk membuat orang muda berasa aktif berunding dan terlibat dalam membuat keputusan hari ini.

“Malah, terdapat banyak kajian kes yang menunjukkan bahawa menggerakkan populasi belia, sebagai contoh, dalam projek-projek bangunan keamanan dan perpaduan masyarakat negara, boleh menjadi sangat berkesan, dengan ketara meningkatkan kejayaan keseluruhan usaha itu,” titah Sultan Nazrin

 

1/3