IPOH, 24 Jun – geopark kebangsaan kedua negara, Kinta Valley, akan dilancarkan pada bulan Oktober oleh Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, kerajaan negeri telah mendedahkan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Pengerusi Jawatankuasa Kesenian Tan Kar Hing berkata dengan pelancaran tersebut, ia akan menjadi rangsangan utama untuk ekopelancongan di negeri ini.

“Kami akan mempunyai program yang membawa kepada pelancaran dengan Jabatan Mineral dan Geosains untuk menjadi badan utama,” kata beliau sambil menambah bahawa geopark pertama terletak di Langkawi.

Bercakap kepada Malay Mail di pejabat Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri di sini, Tan berkata panduan akan dilatih untuk mempromosikan laman web km persegi 2,000.

taman itu, kata Tan, telah dalam perancangan sejak tahun 2005. Sebelum ini dilaporkan bahawa taman itu dihamparkan di Ipoh, Batu Gajah dan Kampar, menampilkan bukit batu kapur, air terjun dan mata air panas.

geopark A adalah kawasan yang diwartakan khas yang pendahuluan perlindungan dan penggunaan warisan geologi dengan cara yang mampan, dan menggalakkan kesejahteraan ekonomi rakyat yang tinggal di sana – malaymail