IPOH, 29 Jun – kontraktor yang gagal menyiapkan Arena Badminton Darul Ridzuan untuk 2018 Sukan Malaysia (Sukma) di masa akan dikenakan denda RM1,650 setiap hari sehingga penyerahan rasmi stadium itu kepada kerajaan negeri.

Belia, Sukan dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Modal Insan Howard Lee Chuan How, yang melawat stadium itu hari ini, berkata jumlah denda telah mencapai kira-kira RM85,000 sekarang. “Stadium ini sepatutnya siap pada Januari tahun ini dan telah diberikan lanjutan sehingga Mac kerana beberapa kerja-kerja tambahan, tetapi kontraktor utama yang dilantik gagal berbuat demikian,” katanya kepada pemberita. “Pada masa ini, hanya 86 peratus daripada projek itu selesai,” kata Lee.

Howard Lee berkata denda itu dikenakan dari Mac tahun ini dan akan diteruskan sehingga bulan Ogos apabila projek itu dijangka siap. Lee berkata kontraktor pihak ketiga telah dilantik untuk memintas kontraktor utama yang pada mulanya diupah untuk menyiapkan projek itu.

“Kami berharap dan percaya stadium itu boleh selesai dan siap pada pertengahan bulan Ogos, iaitu kira-kira tiga minggu sebelum Sukma,” katanya.

Howard Lee berkata, sebab utama mengapa kontraktor utama gagal untuk menyampaikan projek RM8.9 juta adalah kerana masalah kewangan. “Saya tidak dapat menjelaskan apakah masalah kewangan dan faktor-faktor yang menyebabkan ia kerana ia adalah sangat rumit. Dan saya juga belum bertemu kontraktor utama.

Tetapi, tidak perlu bimbang, saya akan menjelaskan segala-galanya secara terperinci selepas bertemu mereka, “katanya.

Howard  Lee berkata untuk menyelesaikan masalah ini Majlis Bandaraya Ipoh sebagai pengurus projek bersama-sama dengan Jabatan Kerja Raya telah mencadangkan kepada kontraktor utama untuk menyewa subkontraktor untuk menyiapkan kerja-kerja, yang mereka telah diupah.

“Pada masa ini, ini adalah pilihan yang terbaik kerana menyewa kontraktor baru akan lebih mahal dan memakan masa. Subkontraktor yang melakukan projek itu akan dibayar terus, “katanya. Lee juga berkata kerajaan negeri mempunyai dua pelan kontingensi untuk menampung stadium badminton dan juga penginapan untuk atlet jika projek gagal disiapkan pada masanya.