HUTAN MELINTANG: Kesemua produk keluaran serta hasil penduduk Bagan Datuk akan menggunakan label “Bagan Datuk Ori” pada pembungkusannya untuk memastikan produk-produk tempatan dapat tembusi peringkat antarabangsa.

Ahli Parlimen Bagan Datuk, Datuk Seri Dr Ahmad Zahidi berkata beliau juga akan meluluskan sebuah tempat jualan khas yang diwujudkan khusus untuk memasarkan kesemua produk keluaran warga tempatan di Dataran Bagan Datuk.

Beliau yang juga merangkap Timbalan Perdana Menteri itu berkata beliau juga akan membantu pihak-pihak terlibat untuk membantu memasarkan produk-produk Bagan Datuk secara lebih holistik.

“Semua produk ini saya dah luluskan penjenamaannya, kena letak “Bagan Datuk Ori”, membantu memasarkannya supaya ianya lebih dikenali ramai.

“Saya juga telah meluluskan sebuah tempat jualan untuk menjual produk-produk ini, dengan jenama ini di Dataran Bagan Datuk,”katanya.

Beliau berkata dalam ucapan selepas lawatan kerja ke QL Resources Berhad di sini, pada pagi Sabtu.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid berkata beliau juga menyokong penuh cadangan syarikat QL Resources Berhad yang berasaskan produk makanan laut untuk membesarkan kilangnya ke keluasan 20.2 hektar (50 ekar) dalam masa terdekat.

Jelasnya, beliau yakin bahawa inisiatif tersebut akan dapat membangunkan pelbagai peluang pekerjaan khususnya untun anak tempatan di sekitar daerah Bagan Datuk.

“Ini tentunya akan memberi peluang kepada golongan professional untuk balik ke Bagan Datuk. Walaupun terdapat sistem automasi (mesin) namun tenaga kerja daripada warga tempatan masih diperlukan.

“Pesanan saya utamakan rakyat tempatan, di sekitar daerah ini,”katanya lagi.

Ahmad Zahid turut melahirkan rasa bangganya terhadap QL Resources Berhad yang merupakan syarikat tersenarai Bursa Malaysia bernilai RM3.5 billion yang menjalinkan kerjasama dengan nelayan tempatan sekitar daerah tersebut dalam operasinya.

“Syarikat ini juga mengeluarkan produk-produk berasaskan ikan daripada tangkapan nelayan-nelayan yang berada di bagan-bagan sekitar Bagan Datuk, ini bermaksud mereka tidak bergantung kepada keuntungan runcit sahaja,”ujarnya lagi.