PARADISE: Pasukan bomba yang dibantu pesawat dan helikopter berusaha mengawal kebakaran di California untuk hari ketujuh semalam, ketika pihak berkuasa di wilayah paling teruk terjejas itu mengeluarkan senarai lebih 100 penduduk yang hilang.

Kebanyakan yang hilang ialah dari wilayah Butte di Paradise, yang secara maya sudah lenyap daripada peta akibat kebakaran ‘Camp Fire’.

Paradise, bandar diduduki 26,000 penduduk di kaki pergunungan Sierra Nevada, popular dalam kalangan pesara dan ramai yang dilaporkan hilang oleh sherif ialah warga tua, dalam lingkungan usia 70-an, 80-an dan 90-an.

Secara maya, semua rumah di Paradise, yang terletak 130 kilometer ke utara ibu negeri California, Sacramento, musnah disebabkan kebakaran bergerak pantas yang disemarakkan dengan angin kencang.

Sekurang-kurangnya 51 kematian dilaporkan setakat ini susulan kebakaran hutan paling buruk dalam sejarah California dan pasukan pencari mayat mencari dari rumah ke rumah menggunakan anjing di Paradise semalam.

“Kami berada dalam bencana besar. Kebakaran seperti ini tidak pernah terjadi, amat besar, ramai terperangkap,” kata Gabenor Jerry Brown, kepada sidang akhbar.

Ketua Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan (FEMA), Brock Long, berkata Paradise perlu dibangunkan semula sepenuhnya, dengan banyak rumah, perniagaan dan infrastruktur musnah.

“Ini akan menjadi kejadian amat panjang dan mengecewakan penduduk Paradise.

“Kami perlu mencari kebiasaan baru. Kita tidak akan boleh membina semula Paradise dengan cara sebelum ini,” katanya. — AFP