MIRI: Kru MV Ocean Geos, Mohamad Saiful Ashnar, 31, yang dilaporkan hilang ketika kapal sokongan carigali minyak itu terbakar di Perairan Kuala Baram, di sini semalam ditemui pasukan penyelamat petang tadi.

Mayat mangsa ditemui di bahagian dalam badan kapal kira-kira jam 1.30 petang selepas pasukan penyelamat memutuskan menggeledah ‘perut’ kapal berkenaan pagi tadi.

Pengarah Maritim Daerah Miri (DM13), Kapten Md Fauzi Othman, berkata mayat ditemui empat anggota dari Jabatan Bomba dan Penyelamat Zon Miri yang dipertanggungjawabkan bagi penugasan berkenaan.

“Mayat mangsa kemudian dibawa ke Jeti Marina Bay sebelum diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Katanya, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) mendapatkan bantuan anggota bomba terbabit berikutan kemahiran dan pengalaman mereka mengendalikan kes seumpamanya, termasuk menghadapi risiko kebocoran gas beracun.

“Ini sebahagian daripada usaha pasukan penyelamat dalam usaha mengesan kru berkenaan yang dilaporkan hilang ketika kapal sokongan itu terbakar susulan letupan di bilik enjinnya awal pagi semalam,” katanya.

Dalam kejadian kira-kira jam 3 pagi semalam, sebuah kapal sokongan carigali minyak, MV Ocean Geos, yang sedang menjalankan kerja-kerja ‘survey’ untuk PETRONAS terbakar selepas berlaku letupan di bilik enjinnya.

Ketika kejadian, kapal berkenaan berada pada jarak lima batu nautika dari Tanjung Baram, Kuala Baram, di sini menyebabkan 39 kru bertugas bertindak nekad terjun ke laut untuk menyelamatkan diri.

Daripada jumlah keseluruhan itu, 38 kru, dengan dua daripadanya melecur dan luka, berjaya diselamatkan oleh beberapa kapal sokongan lain yang berada di lokasi kejadian, manakala seorang hilang.

Sementara itu, sumber memberitahu mangsa dikatakan satu-satunya kru yang terperangkap dan tidak sempat terjun ke laut berikutan tragedi kebakaran kapal itu.

“Difahamkan, mangsa juga tidak dilihat ketika ‘kiraan kepala’ dilakukan oleh kapten kapal sebelum semua kru diarahkan terjun dari kapal untuk menyelamatkan diri,” katanya.

Sementara itu, siasatan lanjut sedang dijalankan oleh pihak berkaitan bagi mengenal pasti punca sebenar letupan dan kebakaran yang memusnahkan hampir keseluruhan kapal berkenaan – berita harian