PUTRAJAYA: Semua warga Malaysia yang berada di Amerika Syarikat (AS) dan United Kingdom (UK) dinasihatkan supaya berhati-hati dengan ancaman gerakan ‘Punish A Muslim Day’ yang menggalakkan kekerasan terhadap umat Islam.

Wisma Putra dalam satu kenyataan berkata, difahamkan pihak berkuasa tempatan sedang menyiasat ancaman berkenaan dan bersedia untuk mengambil tindakan sekiranya umat Islam diancam.

“Sehubungan itu, Kementerian Luar menasihatkan warga Malaysia di AS dan UK supaya lebih berwaspada dan peka dengan keadaan sekeliling.

“Kementerian Luar menyarankan warga Malaysia yang berada di negara berkenaan melaporkan diri dengan pejabat Perwakilan Malaysia berdekatan dan mematuhi arahan pihak berkuasa tempatan dari semasa ke semasa,” katanya, hari ini.

Dalam pada itu, kerajaan Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya tindakan individu dan organisasi yang menggalakkan kebencian dan berterima kasih di atas keprihatinan pihak berkuasa tempatan dalam menangani ancaman itu.

“Kementerian Luar melalui Perwakilan Malaysia di negara berkenaan akan terus memantau ancaman ini dan mengambil langkah yang perlu bagi memastikan keselamatan warga Malaysia terpelihara,” katanya.

Sementara itu, warga Malaysia di negara berkenaan yang memerlukan bantuan konsular dinasihatkan untuk berhubung dengan Perwakilan Malaysia – berita harian