ALOR SETAR: Pemandu wanita berusia 37 tahun yang terbabit dalam kemalangan yang mengorbankan Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Daerah Baling dan isternya, di Kampung Teluk Teduri, Jalan Baru Kupang-Baling, pada Selasa, disahkan positif dadah.

Ketua Polis Daerah Baling, Superintendan Sharifudin Yusof berkata saringan awal ujian air kencing wanita tempatan itu disahkan positif dadah jenis methamphetamine.

Pemeriksaan juga menunjukkan bahawa wanita penjual sayur itu juga melakukan beberapa kesalahan trafik termasuk satu rekod kemalangan pada tahun 2015, dua rekod memandu laju dan melanggar lampu isyarat serta memandu dengan lesen tamat tempoh.

Wanita tersebut yang memandu Toyota Hilux dan berasal dari Baling itu dibawa ke Mahkamah Majistret Baling pada pukul 8.30 pagi Rabu dan mendapat perintah tahanan reman selama empat hari untuk disoal siasat.

Sharifudin berkata kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.
Dalam kejadian 7.15 pagi itu, ASP Mohd Noor Mat Ayub sekeluarga menaiki Toyota Passo dalam perjalanan menghantar isterinya, Suriya Abdul Rahman, 37, yang mengajar di Sekolah Kebangsaan Teluk Teduri sebelum sebuah Toyota Hilux dari arah Baling, merempuh belakang kereta mangsa.

Akibat rempuhan itu, kereta mangsa masuk ke laluan bertentangan dan dilanggar sebuah kereta jenis Honda City dari arah Kupang ke Baling menyebabkan suami isteri itu meninggal dunia di tempat kejadian manakala empat anak mereka mengalami kecederaan.