KIRA-KIRA 300 ekor lembu ditemukan mati dalam longgokan setinggi tiga meter di terusan di Ladang Arcata Bottoms ketika serbuan bersepadu dilakukan pada minggu lalu, disahkan oleh Pejabat Polis Daerah Humboldt, California di Amerika Syarikat (AS).

Timbalan Ternakan pejabat polis itu, Deputi Travis Mendes menyifatkan insiden itu jarang berlaku.
Raymond Christie, 54, ditahan di Jalan Ladang Jackson pada 19 Mac kerana disyaki melakukan penganiayaan terhadap haiwan, gagal menyediakan penjagaan sewajarnya kepada haiwan tersebut dan penghapusan bangkai kira-kira 45 meter dari terusan negeri.

Pakar maklumat awam polis, Samantha Karges berkata, siasatan berhubung kes itu masih dijalankan.

“Dia (Christie) mungkin akan berdepan tuduhan tambahan,” kata Karges.

Christie dimasukkan ke lokap pada 19 Mac dan dibebaskan sehari kemudian selepas membayar wang jaminan sebanyak $25,000 (RM97,212).

Kerajaan negeri bertindak mengasingkan sebanyak 179 lembu dari ladang tersebut buat sementara waktu sehingga kes itu selesai.

Pengurus Besar Daerah Perbandaran Humboldt Bay, John Friedenbach berkata, air minuman yang disalurkan daripada pam air yang terletak beberapa kilometer dari timur laut Essex tidak terjejas dengan sebarang pencemaran dari ladang tersebut. – Times Standard