LOS ANGELES: Perintis hiburan arked yang mempelopori permainan video popular ‘Pac-Man’, Masaya Nakamura meninggal dunia pada usia 91 tahun.

Beliau mengasaskan syarikat permainan video gergasi Namco dan untuk tempoh 10 tahun, Namco juga menjadi pemilik syarikat filem Nikkatsu.

Kematian Nakamura direkodkan lebih dari seminggu yang lalu, iaitu pada 22 Januari 2017. Tetapi ia hanya diumumkan oleh Namco pada Isnin di laman webnya yang berbahasa Jepun.

Belajar di universiti teknikal di Yokohama, Nakamura dilaporkan mengasaskan Namco pada tahun 1955 sebagai sebuah syarikat yang mengendalikan kuda mekanikal di atas bumbung sebuah pusat beli-belah.

Selepas Namco digabungkan dengan sebuah lagi firma permainan Jepun, Bandai untuk membentuk Namco-Bandai (kemudian Bandai Namco) pada tahun 2005, Nakamura mengekalkan kedudukan kehormatnya.

Beliau juga telah diberikan anugerah Order of the Rising Sun, oleh kerajaan Jepun untuk perkhidmatan beliau kepada industri.

Pac-Man, yang kelihatan seperti sebiji pizza yang sudah dimakan sepotong, dicipta oleh Toru Iwatani dan mula dijual sebagai permainan yang dikendalikan oleh duit syiling pada tahun 1980.


Ia telah berkembang ke permainan konsol sebelum barangannya dijual secara besar-besaran, dijadikan siri TV, taman tema dan filem.

Namco juga membeli Nikkatsu pada tahun 1993, sebuah studio filem tertua di Jepun yang pernah terkenal dengan pink-Eiga (genre lucah).