IPOH 3 April – Kerajaan negeri mahu memperluas kerjasama ekonomi dengan menjemput para pelabur dari Fukuoka dan seluruh Jepun untuk menerokai peluang pelaburan dan perdagangan di Perak.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, hubungan baik yang sedia terjalin antara bandar raya Ipoh dan Fukouka seharusnya dijadikan sebagai landasan untuk membina kemakmuran ekonomi antara kedua-duanya.

“Saya yakin sambutan ulang tahun ke-30 bandar berkembar Ipoh-Fukuoka hari ini akan mewujudkan satu gelombang baharu yang akan memberi manfaat kepada kepada masyarakat masing-masing.

“Hal ini bertepatan dengan Gelombang Kedua Dasar Pandang Ke Timur yang digerakkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad apabila kembali menerajui Malaysia untuk kali kedua. Oleh itu, saya percaya hubungan persaudaraan Malaysia-Jepun akan terus mencapai tahap jauh lebih tinggi selepas ini,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis makan malam sambutan ulang tahun ke-30 bandar berkembar Ipoh-Fukouka di Fukuoka, Jepun semalam. – UTUSAN ONLINE