IPOH: Kerajaan negeri Perak tidak akan menghalang penjawat awamnya untuk bermain golf atau sebarang aktiviti sukan yang lain bersama pihak-pihak tertentu.

Namun, Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir menegaskan penjawat awam wajib memastikan sebarang aktiviti yang dilakukan bersama sesiapa sahaja, tidak akan mempengaruhi apa-apa tindakan atau keputusan membabitkan urusan kerajaan negeri.

“Bagi saya permainan apa sekali pun, bukan hanya golf tapi sebarang permainan yang menjurus kepada amalan-amalan tidak baik dan dijadikan tempat untuk mendapat sesuatu, menggunakan kesempatan-kesempatan itu untuk ‘favouritism’ daripada seseorang, maka tidak boleh lah.

“Macam saya bermain bola sepak, kalau ada orang gunakan bola sepak untuk sponsor itu ini lah, bagi jersi…tetapi selepas itu hantar permohonan minta dekat saya, maka itu salahlah,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco di sini pada Rabu.

Tambah beliau, pihaknya akan sentiasa bekerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam usaha membendung aktiviti rasuah seperti itu.

Beliau berkata demikian mengulas lanjut kenyataan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa semalam iaitu penjawat awam tidak dihalang untuk bermain golf atau menyertai aktiviti sukan seperti permotoran, namun ia perlu dilakukan sebagai hobi, tanpa melibatkan pihak berkepentingan seperti kontraktor.