KUALA LUMPUR: Datuk Dr Ibrahim Ali mempertahankan hak kerajaan untuk memberikan status penduduk tetap (PR) kepada Dr Zakir Naik, menyatakan tiada satu pun tuduhan terhadap pendakwah kontroversi itu dapat dibuktikan.

“Kerajaan mempunyai hak untuk memberikan perlindungan politik atau status PR kepadanya. Beliau tidak pernah menggalakkan keganasan atau ekstremisme dan kita tidak boleh membuktikan sebarang dakwaan pengubahan wang haram ke atas dirinya,” kata Presiden Perkasa itu.

Katanya, kerajaan tidak sepatutnya melayan gesaan untuk mengusir Zakir atau membatalkan status PR beliau.

Ibrahim berkata demikian pada sidang akhbar selepas menghadiri perbincangan meja bulat ‘Pelaburan China: Kesan ekonomi dan geo-politik’  anjuran Perkasa, Sabtu.

Ibrahim berkata, perkara itu tidak sepatutnya menjadi isu kerana teologi perbandingan yang diamalkan oleh Zakir ‘dibahaskan setiap hari’, walaupun di dunia Barat.

“Saya percaya beliau tidak secara sukarela pergi ke India  kerana bimbang akan dizalimi di sana,” kata Ibrahim.

Zakir dikehendaki di India berhubung pengubahan wang haram. Kerajaan India juga memohon Notis Merah Interpol terhadap beliau untuk mengawal pergerakan keluarnya dari Arab Saudi di mana beliau kini berpangkalan.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi minggu lalu mengesahkan bahawa Zakir mempunyai status penduduk tetap yang diberikan kepada kira-kira lima tahun lalu.

Kehadiran Zakir di Malaysia telah menyebabkan Pemuda MIC, dilaporkan membuat beberapa laporan polis terhadapnya, selain Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf) juga meminta kerajaan mengharamkan pendakwah itu daripada memasuki negara ini.

Beliau kali terakhir melawat Malaysia pada tahun 2012 dan kehadirannya juga ditentang oleh masyarakat Hindu.

Zakir, penerima anugerah Tokoh Maal Hijrah pada tahun 2013, dilaporkan menimbulkan kemarahan masyarakat Hindu dengan menghina dewa-dewa mereka dan amalan vegetarian.

Beliau juga tidak dibenarkan masuk ke Kanada dan United Kingdom pada 2012 selepas dilaporkan menyatakan sokongan kepada kumpulan pengganas Al-Qaeda.
Read more at http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2017/04/22/perkasa-pertahan-zakir-naik/#A7XwEZhOrDFUQkjf.99