PUTRAJAYA: PPBM akan mengambil tindakan terhadap ahli parti yang mengeluarkan kenyataan bahawa Pakatan Harapan akan kalah sekiranya pilihan raya umum diadakan dalam masa terdekat.

Pengerusi Dr Mahathir Mohamad berkata tindakan ahli parti itu secara tidak langsung merosakkan imej PH, yang ketika ini berusaha untuk membaik pulih negara selepas mengambil alih Putrajaya dari Barisan Nasional (BN).

“Mereka yang pegang jawatan perlu berhati-hari buat kenyataan. Kalau mereka buat pengumuman yang merosakkan imej parti, maka tindakan akan diambil terhadap mereka.

“Kita akan adakan penyelidikan dan kemukakan kepada majlis disiplin, kemudian buat laporan kepada majlis tertinggi untuk diambil tindakan seperti yang dicadangkan,” katanya pada sidang media di Yayasan Kepimpinan Perdana hari ini.

Ditanya adalah beliau merujuk kepada Rais Hussin, susulan kenyataan di sebuah forum di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia semalam, Mahathir menjawab: “Ada kemungkinan”.

Sementara itu, Mahathir turut menjelaskan partinya tidak ada jawatan “pakar strategi”.

“Saya tidak tahu siapa yang melantik siapa. Itu bukan lantikan rasmi. Itu gelaran yang diberikan oleh diri sendiri,” katanya.

Semalam, Rais memberi amaran kepada PH yang menurutnya tidak lagi mendengar suara rakyat dan boleh menyebabkan kekalahan dalam melawan Umno-PAS jika PRU diadakan dalam masa terdekat.

Rais di forum bertajuk “Pilihan raya-pilihan raya Kecil Pasca PRU-14: Implikasi pada PRU-15” berkata, PH ada 3 setengah tahun lagi untuk menunaikan janji-janjinya dan melaksanakan projek-projek yang akan memanfaatkan rakyat.

Mahathir bagaimanapun berkata, tindakan disiplin terhadap ahli yang mengkritik parti tidak bermakna PPBM sudah menutup ruang untuk ahli menyuarakan pandangan.

“Beri ulasan boleh tetapi jangan kata parti ini akan kalah. Itu merosakkan imej parti,” katanya.