KUALA KANGSAR: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Zahid Hamidi berkata, beliau langsung tidak pernah mencadangkan agar sekolah vernakular dihapuskan.

Sebaliknya, beliau meminta aktiviti kokurikulam di sekolah vernakular dipertingkalan supaya dapat mengukuhkan perpaduan dalam masyarakat berbilang kaum seperti di Malaysia.

“Saya tidak pernah meminta sekolah vernakular dihapuskan. Tolong jangan salah tafsir kenyataan saya. Saya percaya kita perlu mengukuhkan sistem pendidikan bagi menggalakkan integrasi negara.
“Dasar Pendidikan Negara jelas menyatakan bahawa penggunaan bahasa ibunda amat digalakkan di sekolah rendah.

“Namun kita perlu mencari jalan untuk memperkukuhkan pendidikan kokurikulam supaya integrasi dan perpaduan negara dapat dicapai,” kata beliau selepas melancarkan kempen “Ekpresi Negaraku” di Dataran Pavilion di sini pada Sabtu.

Beliau diminta untuk menjelaskan kenyataannya yang mencadangkan sistem pendidikan negara dikaji semula demi kepentingan perpaduan negara disebabkan sistem yang sedia ada dengan kewujudan pelbagai medium (sekolah) menyukarkan interaksi antara kaum dalam kalangan murid.

Semasa sesi soal jawab selepas menyampaikan ucapan di Kuala Lumpur pada Jumaat, Ahmad Zahid dilaporkan berkata kewujudan pelbagai jenis sekolah dari peringkat pra-sekolah sehingga sekolah menengah sebagai halangan untuk mencapai perpaduan negara.