IPOH – Senarai barisan Anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) Perak dijangka diumum dalam masa terdekat, kata Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Beliau berkata senarai nama barisan Exco yang dicadangkan perlu mendapat perkenan Sultan Perak Sultan Nazrin Shah terlebih dahulu.

“Sebelum itu saya perlu berbincang dengan semua pucuk pimpinan parti kompenan Pakatan Harapan dan mendapatkan perkenan Sultan Perak.

“Selepas dapat tarikh dari istana, kita akan adakan majlis angkat sumpah secepat mungkin,” katanya kepada pemberita pada program penyediaan bubur lambuk peringkat Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) 2019 di Dataran MBI di sini hari ini.

Seramai 2,000 kakitangan MBI terlibat dalam program itu dan 1,000 bungkus bubur lambuk yang disediakan akan diagihkan kepada orang awam manakala 2,000 lagi untuk kakitangan MBI.

Dalam perkembangan lain, Ahmad Faizal yang juga ADUN Chenderiang berkata, pelabur swasta telah membentangkan perancangan untuk menaik taraf Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah di sini pada mesyuarat Exco kerajaan negeri, baru-baru ini.

“Perkara itu akan dibawa untuk perbincangan lanjut bersama dengan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) dan Kementerian Pengangkutan,” katanya.

Katanya, kerajaan negeri Perak mengalu-alukan kerjasama daripada pihak swasta untuk pembangunan atau menaik taraf lapangan terbang terbabit. – Bernama