BATU KURAU: Prosedur Operasi Standard (SOP) penentuan mekanisme harga siling bahan api secara mingguan akan dibentangkan pada mesyuarat Kabinet Rabu ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata pembentangan itu bertujuan memberi penerangan mengenai mekanisme itu yang akan dilaksanakan mulai 1 April depan.

“Apabila SOP penentuan harga itu siap, barulah saya umumkan nanti,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Kebangsaan Ulu Sepetang dekat sini, Sabtu.

Pada 6 Mac lepas, Hamzah berkata harga siling bahan api akan diumumkan secara mingguan bermula bulan depan.

Sehubungan itu, kementerian menasihatkan operator stesen minyak supaya bekerjasama dengan Persatuan Pengedar Petroleum Malaysia bagi membentuk konsep yang boleh mengelak kekeliruan dalam kalangan pengguna.

Hamzah, yang juga Anggota Parlimen Larut, berkata tindakan yang diambil kerajaan berhubung isu itu sentiasa mendahulukan kepentingan dan  keperluan rakyat.

“Ini termasuk menyediakan pengangkutan awam lebih baik dan terancang seperti sistem transit aliran ringan (LRT) dan perkhidmatan Transit Aliran Massa (MRT) di Kuala Lumpur,” katanya. -Bernama
Read more at http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2017/03/11/sop-harga-siling-bahan-api/#PhVuF4dddAZhVG8m.99