Subscribe Now

Trending News

SPRM Negeri Sembilan reman dua pegawai polis
Nasional

SPRM Negeri Sembilan reman dua pegawai polis

SEREMBAN – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini memperoleh perintah mahkamah untuk mereman dua pegawai polis bagi membantu siasatan kes meminta dan menerima rasuah berjumlah RM3,500 daripada orang awam.

Perintah reman selama empat hari sehingga Selasa ini dikeluarkan Penolong Pendaftar Mahkamah Khas Reman Nur Haryatie Mohd Saini selepas membenarkan permohonan Pegawai SPRM Negeri Sembilan Riduan Kadri.

Pegawai polis berpangkat inspektor berusia 33 tahun itu ditahan SPRM di sebuah restoran di Subang Jaya, Selangor pada kira-kira 9.38 malam semalam dan pegawai polis berpangkatĀ Asisten SuperintendanĀ berusia 38 tahun ditahan di sebuah restoran di Cheras, Selangor kira-kira 1.25 pagi tadi.

Khamis lepas, seorang lelaki membuat laporan di SPRM Negeri Sembilan mendakwa dia dihubungi oleh seorang pegawai polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah Serdang, yang meminta suapan RM3,500 sekiranya tidak mahu pekerjanya dituduh di mahkamah atas kesalahan memiliki telefon bimbit curi.

Kes disiasat mengikut Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009 yang membawa hukuman penjara 20 tahun dan denda RM10,000 atau lima kali nilai suapan atau yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan. – Bernama

Related posts