BAGAN DATUK: Kerajaan Malaysia mengesyaki dua suspek yang menembak mati Dr Fadi M R Albatsh, seorang pensyarah universiti swasta dilakukan oleh ejen perisikan sebuah negara yang bermusuhan dengan Palestin, kata Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Timbalan Perdana Menteri berkata, ia kerana siasatan awal mendapati perbuatan itu dilakukan oleh dua lelaki berkulit putih yang menaiki motosikal berkuasa tinggi jenis BMW 1100 kuasa kuda (CC).

“Saya turut berdukacita terhadap kematian Dr Fadi yang berdasarkan maklumat Polis Bukit Aman adalah rakyat Palestin yang sudah 10 tahun menetap di Malaysia dan pakar dalam bidang kejuruteraan elektrik dan roket.

“Kematian beliau mungkin ada kaitan dengan perisikan dari negara luar yang mengesyaki Dr Fadi mempunyai saham daripada sumbangan melatih pelajar UniKL (dalam membuat roket) atau menjadi liabiliti dengan sebuah negara bermusuhan dengan Palestin,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Bangunan Giatmara Bagan Datuk di sini hari ini.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, polis mempunyai tanggungjawab untuk menahan kedua-dua suspek kerana perbuatan berkenaan dilakukan di Malaysia tambahan pula mangsa adalah pemastautin tetap di negara ini.

Berikutan itu, polis menubuhkan pasukan khas siasatan diketuai Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner Rusdi Mohd Isa.

Beliau berkata, siasatan polis akan meliputi pelbagai aspek termasuk mendapatkan bantuan Polis Antarabangsa (INTERPOL), Polis ASEAN (ASEANAPOL) serta agensi perisikan asing.

Fadi yang juga imam dari Palestin ditembak mati di kawasan pejalan kaki di luar sebuah kondominium di Jalan Gombak, Setapak, di sini, ketika berjalan menuju ke surau untuk menunaikan solat Subuh pagi tadi.

Siasatan awal polis mendapati suspek menaiki motosikal melepaskan lebih 10 das tembakan. Pemeriksaan awal mendapati terdapat empat kesan tembakan dikesan pada badan mangsa.

Katanya, beliau difahamkan mangsa sepatutnya berlepas ke sebuah negara Eropah tengah hari tadi bagi menghadiri satu persidangan berkaitan sains.