PETALING JAYA: Ketua Pemuda PPBM, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman membuat laporan polis berhubung kekecohan dan ugutan yang dicetuskan kira-kira 200 individu ketika beliau mengadakan pertemuan dengan ahli sayap itu di Ulu Tiram, Johor semalam.

Menteri belia dan sukan itu berkata, pihaknya mempunyai rakaman video individu terbabit untuk dijadikan bukti dan akan bekerjasama dengan polis dalam siasatan mereka.

“Tindakan mereka sangat ganas dan berbahaya. Mereka melemparkan kata-kata kesat, memaki hamun dan menghalau kami semua.

“Kami mengutuk sekeras-kerasnya tindakan yang sangat kotor, jahat dan tidak berdemokratik seperti ini,” kata ahli Parlimen Muar itu dalam kenyataan hari ini.

Beliau yang mengesyaki kumpulan itu terdiri daripada penyokong Umno berkata, pertemuan semalam bertujuan mengeratkan hubungan dengan ahli Pemuda PPBM supaya mereka terus bersatu di bawah parti itu.

Terdahulu, kumpulan itu dilapor mengeluarkan kata-kata kesat, lucah dan ugutan serta mendesak Syed Saddiq keluar dari Johor ketika mengepung restoran di Ulu Tiram itu yang mempunyai pelanggan wanita serta kanak-kanak.

Syed Saddiq kemudiannya terpaksa memanjat pagar untuk keluar dari restoran itu, manakala yang lain cuba mengalihkan perhatian kumpulan 200 individu itu di luar.