PETALING JAYA: Seorang pegawai Najib Razak mengesahkan beliau tidak menghadiri istiadat pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-16, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah di Istana Negara hari ini, selepas tular dakwaan mengatakan tempat duduknya diubah dari barisan tetamu kehormat ke barisan belakang.

Seorang pengguna Facebook, Abdul Rahim Hilmi Zakariya hari ini mendakwa pihak protokol Istana pada awalnya menetapkan Najib, selaku bekas perdana menteri, duduk di tempat duduk ke-10 barisan depan bersama Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad di tempat duduk ke-6.

Beliau seterusnya mendakwa tempat Najib diubah ke tempat duduk Orang Besar Pahang di barisan belakang.

“Cubaan mengubah kedudukan orang kenamaan ketika program istiadat pertabalan hanya kerana si A tak mahu tengok muka si B menunjukkan rasa tidak hormat dan sombong,” katanya.

“Pakaian Orang Besar Pahang dan pakaian bekas perdana menteri mana sama. Setiap jawatan ada protokolnya,” tambahnya.

FMT melaporkan seorang pegawai Najib ketika dihubungi mengesahkan tempat duduk Najib diubah, dan bekas perdana menteri itu tidak menghadiri majlis itu.

“Najib tidak hadir selepas mengetahui perkara itu,” katanya yang sudah berada di istana ketika itu. “Tunggu maklum balas daripada Najib.”

Sementara itu, seorang pegawai Pejabat Perdana Menteri menepis catatan FB itu sebagai “tidak sahih”.

Beliau menjelaskan PMO tidak terlibat dalam susunan tempat duduk di majlis itu.

“Semua bahagian istiadat dan protokol,” katanya.