SEPANG: Perdana menteri mengingatkan ada undang-undang khusus untuk menangani hasutan, susulan petisyen mendesak kerajaan mengharamkan kumpulan pendidikan Cina, Dong Zong dalam kontroversi pengajaran khat di sekolah-sekolah aliran.

“Jika anda terus menghasut orang ramai untuk berlawan antara satu sama lain, sudah tentu ia menyalahi undang-undang,” kata Dr Mahathir Mohamad pada sidang media di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur hari ini.

“Kita mempunyai kebebasan bersuara tetapi harus sentiasa sensitif tentang tidak menghasut orang.”

Petisyen mengharamkan Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) yang dilancarkan kelmarin hari ini sudah mengumpul lebih 90,000 tandatangan ketika berita ini ditulis.

Kempen itu digerakkan oleh Gerakan Pengundi Sedar (GPS) selepas Dong Zong merancang suatu petisyen membantah pengajaran khat di sekolah-sekolah aliran.

Semalam, Mahathir membidas bantahan Dong Zong kerana tidak membangkitkan isu itu sewaktu pentadbiran Barisan Nasional (BN), memandangkan ia sudah diluluskan sejak 2012.

Hari ini, perdana menteri mengkritik Dong Zong kerana sentiasa berjuang untuk kepentingan satu kaum sahaja, sedangkan Malaysia negara berbilang bangsa.

“Dong Zong tak pernah cakap tentang Malaysia, sentiasa mengenai pendidikan Cina. Apabila saya mencadangkan agar kita mempunyai Sekolah Wawasan supaya semua belajar bersama, Dong Zong bantah.”

Terserah kepada pihak polis untuk menentukan sekiranya Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) perlu diharamkan, kata Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Mahathir berkata beliau tidak tahu jika kumpulan pendidikan Cina yang membantah pelajaran pengenalan tulisan Jawi di sekolah vernakular wajar diharamkan.