Oleh:Nazialita Geynna Maharan

IPOH: Tiga lelaki berdepan hukuman gantung sampai mati selepas didakwa di Mahkamah Majistret di sini atas dua pertuduhan mengedar dadah jenis heroin dianggarkan seberat 5.8 kilogram di sebuah premis rumah kedai dua minggu lepas.

Ketiga-tiga tertuduh, S. Devasivasharman,22, P.P.P. Muniswaran,44, dan G. Kalaiyarasan,47, mengangguk faham selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan oleh jurubahasa di hadapan Majistret Nurul Hafizah Mohammad Pauzi.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan daripada kesemua ketiga tertuduh.

Mengikut pertuduhan pertama, ketiga-tiga tertuduh didakwa secara bersama-sama mengedar dadah jenis heroin seberat 2.67 kilogram.

Kesalahan tersebut dilakukan oleh mereka kira-kira pukul 12.30 tengah hari di sebuah premis rumah kedai di Jalan Jelapang, Jelapang dekat sini pada 17 Januari lalu.

Bagi pertuduhan kedua, mereka didakwa secara bersama-sama mengedar dadah jenis heroin seberat 3.19 kilogram di lokasi, masa dan tarikh yang sama dengan pertuduhan pertama.

Pertuduhan terhadap mereka dikemukakan mengikut Seksyen 39B (1)(A) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang boleh dihukum dibawah Sesyen 39B(2) akta yang sama dan dibacakan bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Seksyen tersebut memperuntukkan hukuman gantung sampai mati jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwaraya, Nurul Qistina Qamarul Abrar manakala ketiga-tiga tertuduh diwakili peguambela, Charan Singh dan Jagdave Singh.

Nurul Hafizah bagaimanapun tidak membenarkan sebarang jaminan terhadap ketiga-tiga tertuduh.

Mahkamah kemudian menetapkan tarikh 28 Mac depan untuk sebutan semula kes.

Sebelum ini, media melaporkan sebuah serbuan polis ke atas sebuah makmal memproses dadah jenis heroin yang dianggarkan bernilai RM619,412 di Jelapang.

Polis turut menahan lapan orang ahli sindiket termasuk seorang wanita dalam serbuan di sebuah premis rumah kedai di Jelapang di sini pada 17 Januari lepas.

Kesemua suspek yang ditahan dalam serbuan bermula pukul 12.30 tengah hari berusia dalam lingkungan 22 hingga 47 tahun termasuk seorang wanita dan seorang lelaki warga Sri Lanka.

Siasatan awal turut mendapati bahawa makmal dadah berkenaan dipercayai telah beroperasi sejak dua bulan lepas dan modus operandi sindiket itu adalah memproses dadah di lokasi selepas mendapat pesanan daripada pelanggan.