WASHINGTON: Peraturan baharu berkaitan penggunaan tandas sekolah di kalangan pelajar transgender pula dijangka diperkenalkan pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump.

Sebelum ini, kumpulan LGBT (lesbian, gay, biseksual dan transgender) serta ibu bapa menggesa Trump mengekalkan peraturan ditetapkan era bekas Presiden Barack Obama iaitu membenarkan pelajar menggunakan tandas sekolah yang sepadan dengan identiti jantina mereka, bukan jantina ketika lahir.

Jurucakap Rumah Putih, Sean Spicer bagaimanapun tidak memberi sebarang butiran berhubung peraturan baharu itu yang disediakan Jabatan Kehakiman.

Menurutnya, Presiden AS berpendapat isu itu perlu diputuskan negeri, bukan kerajaan persekutuan.
“Saya fikir anda perlu melihat apa pandangan Presiden sekian lama, ini adalah sesuatu yang tidak sepatutnya dicampuri kerajaan persekutuan, ini adalah isu hak asasi negeri,” kata Spicer.

Peraturan dikeluarkan pentadbiran Obama, Mei lalu, memutuskan pelajar transgender boleh menggunakan tandas dan menyertai pasukan olahraga sekolah menurut identiti jantina sepadan dengan mereka.

Sekolah juga diarah melayan pelajar sejajar dengan identiti jantina dipaparkan mereka tanpa memerlukan sebarang bukti perubatan.

Ketika tindakan itu disokong pertubuhan hak asasi manusia, ia dibantah kumpulan konservatif, yang menggelarnya pendekatan keterlaluan persekutuan dan pelanggaran ruang peribadi serta keselamatan semua pelajar lain.

Ogos lalu, seorang hakim persekutuan mengeluarkan satu injunksi di seluruh negara membantah peraturan itu berdasarkan tuntutan daripada 13 negeri. -AP

-mStar