PETALING JAYA: Rakyat Malaysia tidak perlu bimbang mengenai simptom demam denggi yang teruk akibat penggunaan vaksin penyakit itu kerana ia tidak dibenarkan untuk digunakan kumpulan umur yang mudah dijangkiti, kata Pertubuhan Pediatrik Malaysia (MPA) di sini.

Ahli jawatankuasanya, Datuk Dr Zulkifli Ismail berkata, vaksin itu yang pertama kali diperkenalkan di dunia oleh Sanofi Pasteur hanya dibenarkan untuk mereka yang berusia sembilan hingga 45 tahun.

Katanya, kanak-kanak di bawah usia sembilan tahun tidak boleh mengambil vaksin itu kerana ia akan menyebabkan beberapa simptom penyakit tersebut selepas suntikan pertama.

Beliau berkata gejala yang dinyatakan pakar denggi, Dr Scott Halstead beberapa tahun lalu tentang pesakit yang terkena jangkitan demam denggi buat kali kedua tidak dikesan dalam diri mereka selepas mengambil vaksin tersebut.

Dr Halstead berkata, jangkitan dengan salah satu daripada empat jenis virus yang membolehkan jangkitan kedua menyebabkan penyakit yang teruk termasuk demam denggi berdarah.

Teori peningkatan bergantung kepada antibodi (ADE) Dr Halstead menegaskan semakin lama tempoh antara jangkitan dengan pelbagai simptom denggi, penyakit menjadi lebih teruk.
Dr Zulkifli berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mengenai salah satu kesan buruk vaksin denggi iaitu orang ramai boleh mengalami gejala demam denggi yang lebih teruk atau sindrom kejutan denggi.

Agensi Pengawalseliaan Farmaseutikal Kebangsaan dalam laman webnya mengumumkan bahawa vaksin itu diluluskan untuk pasca pendaftaran (fasa 4) kajian di Malaysia oleh Pihak Berkuasa Kawalan Dadah selama dua tahun dan boleh digunakan mereka yang berusia sembilan hingga 45 tahun.

Ujian itu melibatkan lebih daripada 35,000 kanak-kanak di 10 negara endemik denggi tertinggi di dunia.
Data itu menunjukkan 54.2% kanak-kanak merekodkan keputusan negatif dalam ujian darah terhadap virus tersebut setelah memohon ujian berkenaan.

Dr Zulkifli menegaskan terdapat pelbagai sebab lain untuk kanak-kanak mendapat gejala denggi yang teruk kerana kanak-kanak tidak patut dianggap sebagai ‘sedikit matang’ dari segi fisiologi.

Beliau berkata satu-satunya cara untuk mendapatkan keputusan yang betul mengenai keberkesanan vaksin itu adalah ia digunakan selaras dengan apa yang diluluskan pihak berkuasa dengan pemantauan yang sewajarnya.

-mstar